SM i Kitefoil och iQFoil i Skanör

14 SEP 2021 17:21
Till helgen blir det fart och action i Skanör då SM i Kitefoil och Windfoil går av stapeln.
  • Uppdaterad: 14 SEP 2021 17:21

För första gången inom svensk segling anordnas ett kombinerat SM för de två nya OS-klasserna som gör debut på Paris OS 2024, Kitefoil och Windfoil (IQFoil). Enkelt förklarat är detta vanlig kite- och vindsurfing-utrustning som det sitter en foil på istället för vanliga fenor. Foilen gör att utrustningen lyfter ovanför vattenytan och hastigheterna blir högre. Kitefoil har en topphastighet på ca 40 knop och Windfoil når ca 30 knop.

Under lördag och söndag (18-19 september) kommer 13 Kitefoilare och 6 Windfoilare göra upp om SM-medaljerna utanför Skanörs hamn. Vinnaren i vardera klass får också en biljett till Seglingens Mästare i oktober.

Första start går klockan 11 på lördag och seglingen kommer hållas så nära land det går. Tyvärr är prognosen ostliga vindar så vi kan inte vara alltför nära pga byig vind.
Kitefoilarna utgår från södra stranden och Windfoilarna utgår från vanliga jolleslipen.

Seglarna kommer ha trackers på sig, Tractrac. Så det går att följa via mobil eller dator.

Passa på och kom ner till hamnen och kolla in de duktiga seglarna.

Skribent: Malin Steffensen

E-post: sbk@skanorsbatklubb....